19. ročník soutěže Prague Wine Trophy 2025 ODRŮDY A HARMONOGRAM
1.kolopřihlášení a doručení vín: 10. 3. – 24. 3. 2025
hodnocení: 31. 3. – 11. 4. 2025
1.1 Bílá cuvée
1.2 Bílá jednoodrůdová vína
11.3 Červená cuvée
1.4 Müller Thurgau
1.5 Muškát
1.6 Perlivá vína
21.7 Pinot Gris
1.8 Rosé
1 Kategorie Bílá jednoodrůdová vína zahrnuje bílá vína, která nepatří do žádné z vypsaných bílých odrůd hodnocených samostatně. Např. odrůdy: tuzemské/středoevropské (Aurelius, Děvín, Hibernal, Irsai Oliver, Kerner, Lena, Malverina, Medea, Neuburské, Rotgipfler, Solaris, Sylvánské zelené, Veltlínské červené rané, Vesna a Zierfandlel), francouzské (Aligote, Chenin Blanc, Semillon a Viognier), italské (Ansonica, Arneis, Catarratto, Falanghina, Fiano, Friulano, Gavi/odrůda Cortese, Grecanico, Greco di Tufo, Grillo, Inzolia, Passerina, Pecorino, Ribola Gialla, Soave/odrůda Garganega, Trebbiano, Verdicchio, Vermentino a Vernaccia), španělské a portugalské (Albarino, Viura a Verdejo), jihoamerické (Torrontes) a další.
2 Kategorie perlivá vína zahrnuje vína s rozpuštěným CO2 o tlaku 1 až 3 bary. Oxid uhličitý může být dosycený nebo vzniklý prvotním nebo druhotným kvašením. Dle českého zákona: dosycené perlivé víno, perlivé víno a jakostní perlivé víno. Cizojazyčné názvy: Frizzante, Semi-sparkling wine. Do kategorie patří nová značka českých perlivých vín Bublinky, Moscato d'Asti, Brachetto d'Acqui a většína vín typu Pet-Nat vyrobených metodou ancestrale (tlak nižší než 3 bary).
2. kolopřihlášení a doručení vín: 28. 4. – 9. 5. 2025
hodnocení: 26. 5. – 6. 6. 2025
2.1 Chardonnay
2.2 Nealkoholické alternativy vína
32.3 Prosecco
42.4 Sauvignon
2.5 Tempranillo
2.6 Tramín
2.7 Veltlínské zelené
2.8 Zweigeltrebe
3 Kategorie Nealkoholické alternativy vína zahrnuje Odalkoholizovaná a nízkoalkoholická vína (podle § 25 zákona č. 321/2004 Sb. o vinohradnictví a vinařství) a nealkoholické nápoje vyrobené z odalkoholizovaného vína (podle zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích).
4 Kategorie Prosecco zahrnuje bílá nebo růžová, perlivá nebo šumivá vína z odrůdy Glera (minimálně 85%) s rozpuštěným CO2 o tlaku vyšším než 1 bar. Víno musí pocházet z Itálie z regionů Veneto nebo Friuli–Venezia Giulia s označením DOC nebo DOCG. Kategorie zahrnuje Prosecco dosycené oxidem uhličitým, vyrobené metodou charmat i tradiční metodou, Frizzante i Spumante.
3. kolopřihlášení a doručení vín: 23. 6. – 4. 7. 2025
hodnocení: 21. 7. – 1. 8. 2025
3.1 Cabernet Sauvignon
3.2 Červená jednoodrůdová vína
53.3 Merlot
3.4 Nebbiolo
3.5 Pinot Blanc
3.6 Pinot Noir
3.7 Riesling
3.8 Shiraz
5 Kategorie Červená jednoodrůdová vína zahrnuje červená vína, která nepatří do žádné z vypsaných červených odrůd hodnocených samostatně. Např. odrůdy: tuzemské/středoevropské (Agni, Alibernet, André, Blauburger, Cabernet Dorsa, Cabernet Moravia, Dornfelder, Dunaj, Fratava, Hron, Laurot, Modrý Portugal, Neronet, Nitria, Rubín, Rubinet a Svatovavřinecké), francouzské (Cabernet Franc, Carignan, Cinsault, Gamay, Grenache, Malbec, Mourvedre, Pinot Meunier), italské (Aglianico, Aleatico, Canaiolo, Cannonau, Cesanese, Corvina Veronese, Dolcetto, Grignolino, Lagrein, Malvasia Nera, Montepulciano, Negro Amaro, Nerello Cappuccio, Nerello Mascalese, Nero Buono, Nero d'Avola, Nero di Troia, Primitivo a Sagrantino), španělské a portugalské (Alicante Bouschet, Garnacha, Monastrell, Tinta Barocca, Tinta Cao, Touriga Franca a Touriga Nacional) a další (Carmenére, Kratošija, Pinotage, Ruby Cabernet, Saperavi, Vranec a Zinfandel).
4. kolopřihlášení a doručení vín: 18. 8. – 29. 8. 2025
hodnocení: 15. 9. – 26. 9. 2025
4.1 Barbera
4.2 Frankovka
4.3 Oranžová vína
4.4 Pálava
4.5 Přírodně sladká a fortifikovaná vína
4.6 Ryzlink vlašský
4.7 Sangiovese
4.8 Šumivá vína
66 Kategorie šumivá vína zahrnuje vína s rozpuštěným CO2 o tlaku vyšším než 3 bary. Vína vyrobená metodou Charmat i tradiční metodou kvašení v lahvi. Dle českého zákona: šumivé víno, jakostní šumivé víno, sekt, pěstitelský sekt a šumivé víno dosycené CO2 (nad 3 bary). Cizojazyčné názvy: Champagne, Crémant, Deutscher Sekt, Franciacorta, Cava, Cap Classique, Spumante, Sparkling wine, Methode Champenoise, Metodo Classico a Metodo Martinotti.
Obecná pravidla:Obsah zbytkového cukru musí být do 45 g/l., výjimkou jsou vína v kategoriích:
1.6 Perlivá vína
2.2 Nealkoholické alternativy vína
4.5 Přírodně sladká a fortifikovaná vína
4.8 Šumivá vína
kde může být zbytkový cukr i vyšší než 45 g/l.
Pokud se hodnotí jednoodrůdová vína, musí být obsah odrůdy podle pravidel příslušné apelace, aby mohla být uvedena na etiketě (nejčastěji 85 %). Vína s nižším obsahem převládající odrůdy, u kterých tato odrůda není na etiketě uvedena jako jediná, se hodnotí v kategoriích červená/bílá cuvée.
Vyplňujte prosím novou přihlášku pro ročník 2025!
VZORKY VÍN
2 lahve (3 lahve v případě menšího objemu lahve než 0,5 l) od jednoho vína.
Zásilku vzorků (tzn. jednotlivé kartony s vínem) označte výrazným nápisem Prague Wine Trophy.
KAM DORUČIT VZORKY VÍN?
SBĚRNÉ MÍSTO PRAHA
Foltýn Wine
V Náklích 6/5, 147 00 Praha 4 - Hodkovičky
kontakt: tel. +420 778 536 217
pondělí — pátek: 9:30 — 16:30
SBĚRNÉ MÍSTO MORAVA — NĚMČIČKY
ZD NĚMČIČKY
691 07 Němčičky 153, okres Břeclav
kontakt: Jaroslav Jakubec, tel. +420 724 534 355
pondělí — neděle: 6:00 — 22:00
SBĚRNÉ MÍSTO SLOVENSKO — PEZINOK
Víno Matyšák
Glejovka 10/A, 902 01 Pezinok, Slovensko
kontakt: Dana Miklovičová, tel. +421 905 167 212
pondělí — pátek: 7:00 — 16:00
ÚČASTNICKÝ POPLATEK
1.100 Kč + DPH (44 € bez DPH) za 1 vzorek bude fakturován na základě přihlášky
ZVEŘEJNĚNÍ VÝSLEDKŮ
Výsledky budou zveřejňovány na www.praguewinetrophy.cz. V souladu s praxí renomovaných světových soutěží vín budou zveřejněna všechna medailová vína. Hodnocení vín bez medaile bude po každém kole zasláno jejich přihlašovatelům.